10 признака, че връзката ви не върви, колкото и да се преструвате

Причините да отлагате края на връзката

23.10.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
10 признака, че връзката ви не върви, колкото и да се преструвате. Снимка: istock

10 признака, че връзката ви не върви, колкото и да се преструвате. Снимка: istock

Нездравословните връзки могат да ви причинят сериозен емоционален товар, дори да нанесат щети върху психичното и физическото ви здраве с течение на времето. Понякога причините да оставаме в нездравословни връзки са много. В такива случаи си повтаряме, че всичко ще се оправи и е въпрос на време нещата да се върнат постарому, както когато сте били щастливи. Признаците на нездравословните връзки също могат да са много и различни. Сред тях се открояват 15, които са особено показателни, че живеете в нездравословни отношения. Въпреки че се преструвате, че нещата не вървят зле, признаците са там и настоятелно подсказват, че отношенията във връзката ви не вървят добре.

Кои са 10-те признака, че връзката ви е нездравословна, въпреки че се преструвате, че това не е така?

1.   Налице е насилие. 

Най-отявленият признак на нездравословна връзка е насилието без значение дали става дума за физическо или психическо насилие. Тормозът във всичките му форми трови личността ви и ви води по опасен път, водещ до депресия, трудности в установяването на нови отношения, проблеми в професионалното развитие, проблеми в социалните връзки.

Свързани статии

2.   Извинявате партньора постоянно. 

Ако намирате непрекъснати извинения за поведението на партньора си, значи имате проблем. Преструвате се, че всичко е наред, докато сами убеждавате себе си, че той се държи по определен начин, защото има причина.

3.   Не бихте допуснали най-добрата ви приятелка да стои в подобна връзка на вашата. 

Това е признак, че добре осъзнавате, че се намирате в нездравословна връзка, но продължавате да се преструвате, че не е така. Същевременно обаче съветвате най-добрата си приятелка, например да не се съгласява на неща, с които вие се съгласявате във връзките си. Това показва, че потискате реалността и предпочитате да се пуснете по течението, вместо да предприемете крачка напред.

4.   Продължавате да се надявате, че партньорът ви ще се промени. 

Един от очевидните знаци, че не се намирате в здравословни отношения е постоянната ви надежда, че той ще се промени. Намирате си извинения да оправдаете поведението му, опитвате се да го „превъзпитате“, надявате се, че нещата ще се променят, но това така и не се случва.

5.   Стоите заедно само заради децата. 

Едно от най-лошите извинения да продължавате токсична и нездравословна връзка са децата. Те усещат цялостната картина в дома, когато нещата не вървят добре. Може да стане далеч по-зле, ако продължавате да живеете в напрежение по една или друга причина. Децата попиват като гъби всяка ваша емоция и това не им се отразява добре, когато отношенията между родителите им са нездравословни.

6.   Чувствате партньора си като бреме. 

Свикнали сте заедно, пуснали сте се по течението, не знаете как да продължите сами, повтаряте си, че всичко дотук все пак трябва да е значело нещо. Всички тези извинения ви карат да продължавате да оставате в нездравословна връзка, въпреки че усещате партньора си като бреме.

7.   Партньорът ви изцежда енергията ви. 

Добрата, щастлива, здрава и хармонична връзка трябва да ви зарежда. Партньорът ви и цялостното му присъствие в живота ви трябва да ви носят сила, усещане за цялост, щастие. Когато обаче се чувствате сякаш той изцежда цялата ви енергия, това е сериозен знак за нездравословни отношения.

Свързани статии

8.   Подозрителни сте към партньора си или той към вас. 

Когато между вас цари недоверие по някаква причина без значение дали вие сте подозрителни или той към вас, това ви изцежда. Един отявлен признак на нездравословни отношения е липсата на доверие. Постоянното съмнение, че нещо задкулисно се случва, че може да ви предаде, че крие нещо от вас, лъже или ви мами с друга са само част от причините да изпитвате негативни емоции във връзката си.

9.   Не чувствате подкрепа. 

В една връзка е много важно да е налице подкрепа. Всичко останало започва да се усеща по-трудно, когато нямате подкрепата на партньора си. Ако знаете, че той е ваш гръб във всяка трудност ще ви е по-лесно да се справяте с предизвикателствата и проблемите.

10.   Комуникацията ви е нарушена. 

Когато комуникацията между партньорите куца, всеки проблем може да се окаже предизвикателство. Справянето с кризисните ситуации във връзката изисква силна и стабилна комуникация, която да е открита и която да сплотява, да помага в решаването на проблемите. Без добра комуникация отношенията много трудно могат да просъществуват щастливо, дори с времето могат да се превърнат в нездравословна връзка.

Коментирай