7 признака, че ревността ви съсипва връзката

Прекалено силно ли ревнувате партньора си

22.10.2024г. / 10 35ч.
Илияна Николова
7 признака, че ревността ви съсипва връзката. Снимка: istock

7 признака, че ревността ви съсипва връзката. Снимка: istock

Ревността е нормално чувство, което се проявява при много хора в техните връзки. Нормално е да ревнувате партньора си до известна степен. Това показва, че ви пука за него и че не ви е тотално безразлично дали ще го изгубите или не. Ревността обаче може да придобие нездравословни размери и да се превърне в натрапчива мисъл, която ви кара да съсипвате връзката си. Ако проявявате силна ревност, недоверие, подлагате всичко под съмнение без причина, това ще отблъсне партньора ви и ще съсипе връзката ви.

Кои са 10-те признака, че ревността ви съсипва и убива връзката ви?

1.   Физическото ви здраве започва да страда. 

Ревността влошава не само отношенията ви с партньора. Тя може да започне да се отразява зле на физическото ви здраве. Когато постоянно изпитвате болезнена ревност, тя започва да се вгнездва дълбоко в мислите ви, да ви причинява тревожност, безпокойство, депресия, неувереност. Всички тези негативни емоции и състояния на духа от своя страна могат да доведат до високо кръвно налягане, нервност, повишени нива на стрес, хормонални дисбаланси, проблеми със стомаха, включително гастрит, язви, раздразнени черва.

Свързани статии

2.   Психичното ви здраве може да се разклати. 

Когато ревността ви е придобила такива размери, че поглъща всичките ви мисли и ви кара да изпитвате постоянна тревожност, че партньорът ви ще ви измами, предаде или напусне заради друга, това с времето ще ви причини дълбока депресия. Може да се стигне до психични и емоционални състояния, свързани с ниско самочувствие, трудности в установяването на контакти, включително социални и професионални.

3.   Съсипали сте доверието на партньора ви към вас. 

Болезнената ревност има двустранно измерение. Тя влошава не само вашето доверие към партньора, но и неговото към вас. Когато подлагате всичко, което той прави на съмнение, има вероятност той самият да спре да ви вярва и да се отдръпне от вас.

4.   Съсипали сте доверието към самите себе си. 

Болезнената ревност пропива всичките ви мисли. Недоверието се промъква във всичко и към всеки. Постепенно може да изгубите способността сами да имате доверие на себе си. Не мислите, че ще се справите сами с живота и с всичко в него. Вкопчени сте в партньора си, защото се асоциирате единствено с него. Той придава смисъл на живота ви, а не самите вие. Това токсично мислене може да ви накара тотално да изгубите вяра в себе си.

5.   Интерпретирате разговорите и ситуациите погрешно. 

Когато ревнувате прекалено силно партньора си, всичко ви се струва подозрително. Подлагате на съмнение всичко, което прави и казва. Търсите поводи за недоверие при всяка ситуация. Изкривявате събитията и ги пречупвате по начин, който ревността ви ви кара. Погрешните интерпретации създават огромно напрежение във връзката и кара партньора ви да влиза в обяснителен режим постоянно, което изтощава.

Свързани статии

6.   Не присъствате качествено във връзката си. 

Ревността ви ви кара да се дистанцирате емоционално. Тя може да обземе мислите ви и да ви попречи да участвате обективно, качествено и истински активно във връзката си. Когато не сте там пълноценно, това пречи на отношенията.

7.   Споровете ви се повтарят отново и отново. 

Един от признаците, че ревността ви пречи да гледате трезво на ситуациите и решаването на проблемите е задънената улица, до която споровете ви водят пак и пак. Вместо да съумеете да разрешавате проблемите, така че да не се стига отново до един и същи спор всеки път, вие правите тъкмо обратното. Ревността ви ви кара да изваждате скелети от гардероба, с които внасяте единствено напрежение, но не помагат да решавате проблемите си.

Свързани статии

Коментирай