Овесените ядки се заливат с млякото и се оставят да набъбнат. Маслото се разбива на пяна заедно със захарта и яйцата. Добавят се смлените орехови ядки, стафидите, есенцията и содата. По избор може да сложите и някакво сладко. Всичко това се разбърква добре, слага се в подходяща тавичка и се пече в умерена фурна на 180-200 градуса за 30-35 минути.
След като изстине се залива с разтопената на водна баня шоколадова глазура с малко масло и се оставя да стегне в хладилника.
Украсява се както ви хрумне. От тази рецепта може да излязат блатове за невероятно вкусна коледна торта или да си остане така – коледен сладкиш.
В случая на шега е украсен с меки бонбони и се е превърнал в детски сладкиш. Може да дадете на децата да го украсят.
Всъщност тези бонбони не се връзват с тортата, а са като поднос за „Добре дошли“ децата да си вземат по един бонбон. След което в края на вечерта или когато решите можете да нарежете сладкиша на парчета и да си го хапнете. А най-добре е за следобедна закуска с кафе или чай.
Опитайте още: