Меню

Марципанова ягодова торта

22 април 2013 | 09:20 | Аз жената
2 от 1 гласа
Добави в любими
За пандишпановото тесто: 
4 яйца 
120 г захар 
1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker 
100 г пшеничено брашно 
1/2 ч. л. оригинален бакпулвер Dr.Oetker 
20 г какао Dr.Oetker

Пълнеж: 
500 г ягоди 
750 г студена сметана за разбиване 
2 пак. желатин Dr.Oetker 
3 пакетчета ванилена захар Dr.Oetker

За украса: 
150 г конфитюр от ягоди 
200 г фин марципан Dr.Oetker 
50 г пудра захар 
25 г бял шоколад

Продукти
Приготвяне

Тази пролет ще посрещнем майския Великден с разнообразието от свежи и пресни плодове. На пазара вече се появиха първите изкусително червени ранни ягоди. Все още не толкова сладки, но напълно подходящи за десерти и сладкиши. Кухнята на Dr. Oetker е подготвила няколко съвета за леки плодови торти с крем, които ще внесат свежестта на пролетта и ще предизвестят наближаващото изобилие от плодове.

При плодовите торти често за крема се използва желатин. Популярен мит в кулинарията е, че желирането е истинско предизвикателство и се изисква опит за сполучлив десерт.

За да развенчае това предубеждение, кухнята на Dr. Oetker е подготвила няколко лесни съвета за желирането на кремове за торти и сладкиши или десерти.

Едно пакетче желатин Dr. Oetker е достатъчно за желирането на 500 мл течност, крем или хомогенна смес. Желатинът представлява белтък, който трябва да се накисне и разтвори, най-често със загряване. Най-важното е, че желатинът или желатиновата смес не трябва да завира, за да не се пресече белтъкът. Ако желатинът се е пресякъл, той няма да желира десерта. За да избегнете този проблем, има два начина да разтворите желатина.

Първият е като смесите съдържанието на пакетчето с малко вода или сок и оставите да набъбне за около 5 мин. След това на водна баня и при непрекъснато бъркане разтворете и след това добавете в сместа за желиране. Вторият начин е да смесите съдържанието на пакетчето с малко вода или сок и да го оставите да набъбне около 5 мин и да го добавите във вече топла смес за желиране.

Фин смлян желатин Dr. Oetker е подходящ за желиране както на солени ястия, така и на сладки десерти. Може да желирате кремове за пасти, торти, кремове, зеленчукови и месни желета, ордьоври и аспик.

Предлагаме ви да изненадате приятно семейство и приятели с изпитаната рецепта от кухнята на Dr. Oetker Марципанова ягодова торта.

Марципанова ягодова торта

Приготвяне:

Тестото:

Разбийте яйцата с миксер на висока степен до получаване на пухкава смес. Смесете захарта с бурбонската ванилова захар. Разбърквайки с миксера, добавяйте постепенно захарната смес в продължение на минута, след което продължете с разбиването още две минути. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото и добавете към сместа като разбивате на ниска степен за кратко.

Разстелете полученото тесто в предварително намаслена форма за торта, застлана с хартия за печене. Печете в долната половина на фурната 30 мин на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C при горещ въздух.

След изпичане отделете краищата на изпечения блат от стените на формата и го обърнете върху метална скара, застлана с хартия за печене. Отлепете внимателно хартията. След като блатът се охлади напълно, го разрежете хоризонтално на две. Сложете долния блат върху тортена чиния и поставете почистения ринг от формата върху него.

Пълнеж:

Измийте и почистете ягодите. Отделете шест за украса, а останалите нарежете на филийки. Накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне за 5 мин. Разбийте сметаната на твърд сняг със захарта и пакетчетата ванилена захар. Разтворете желатина на водна баня при непрекъснато бъркане, след това го добавете към сметаната.

Намажете долния блат с 1/3 от крема и наредете половината ягоди върху него. Разстелете още толкова от крема върху ягодите. Поставете останалите ягоди и намажете с остатъка от сметаната. Поставете втория блат върху крема и оставете тортата да се охлади за час в хладилник.

Украса:

Отстранете ринга на формата и намажете тортата с конфитюра. Омесете добре марципана с пудрата захар на топка, поставете го върху широк лист домакинско фолио и покрийте с друг. Разточете до получаването на кръгла кора с диаметър на тортата и височината на стените й. Отлепете горното фолио, навийте на руло с марципана надолу и развивайки го, прилепете върху тортата.

Съвет за покриване на торта с марципан

С помощта на белачка настържете белия шоколад и декорирайте с ягодите.

Верният помощник при приготвяне на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за Вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай