
-
Порции: 5-6
Започнете с приготвянето на сиропа. Сложете в тенджера водата, захарта, лимоновия сок/розовата вода. Когато заври, намалете огъня. Захарта трябва да се разтвори напълно и сиропът да стане гъст като за баклава, реване. Отделете го, за да изстине.
Тавата, в която ще печете десерта трябва да е много добре намазана с масло. Начупете половината от кадаифа и го разпределете в тавата. Хубаво притиснете с ръце. Върху него наредете сиренето, нарязано максимално на тънки парченца. Следва да добавите останалата част от кадаифа, като тоново притиснете добре с ръце.
Полейте равномерно с разтопено масло и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути, трябва да стане златистокафяв на цвят. Извадете изпеченото кюнефе от фурната и го залейте със студения сироп. Поръсете с натрошен шамфъстък и покрийте за няколко минути. Сервирайте докато е топло, за да се точи сиренето. По желание може да сервирате с топка ванилов сладолед.
Снимка: istock