Яли ли сте салата с етерични масла: червена киноа с бергамот, розмарин и босилек и пълнозърнест кускус с тиквички, магданоз и мента? А натурални бонбони от черен шоколад с тонка? Тези нетрадиционни вълшебни рецепти сготви „Soul Kitchen“ и „Еко Маг“ като дегустация за лекцията „Кулинарни масла в кухнята“, провела се на 30 ноември 2012 в „Зелена земя“ в София. След като ядете такава храна усещането е все едно сте били на йога.
Етеричните масла в кулинарията позволяват на хората да откриват нови вкусове. Знаем, че етеричните масла въздействат на психо-физическо ниво, като ни балансират енергийно и ни карат да се чувстваме по-добре. Маслата, които се използват в готварските рецепти непременно трябва да са био и сертифицирани, само тогава може да сме сигурни, че като ги поглъщаме, няма да си навредим.
За целите на кулинарията се предлага така наречения „Арома бар“, който включва 14 чисти етерични масла и 4 екстракта. Ето някой от тях: лавандула, мента, бергамот, канела, джинджифил, лимон, портокал, карамфил, лимонена трева, анасон и др.
Ароматизирането на ястия с етерични масла е много подходящо за зимата, когато на пазара липсват пресни и разнообразни подправки. Разбира се и за всеки друг сезон.
Защо да използваме масло от лимон, а не сока или настърганата кора?
На първо място сокът има кисел вкус, а кората – горчив. Освен това, ако лимонът не е с биопроизход, кората му задължително се третира с химикали, за да се запази дълго време и да има красив лъскав вид. Колкото и да го мием на чешмата, химикалите няма да паднат.
С етеричните масла може да подправим супи, салати, десерти и основни ястия. За предпочитане е маслата да се слагат на края и да не минават термична обработка.
Достатъчно е 1 капка масло за цяла купа салата, предназначена за 5-6 души. Една капка масло ще овкуси прекрасно вашата крем супа.
Ръководете се от принципа „По-малкото е винаги по-добре“. Слагайте 1-2 капки и опитвайте, за да намерите вашия вкус. После винаги може да добавите още.
Следва продължение: Практически съвети за употребата на етеричните масла в кулинарията.
Снимка: Ивет Лолова