Тази рецепта е за сушени домати, които се съхраняват дълго и служат като добавка към спагети, други италиански ястия, пиле и други. Лесна е и именно есента е времето да приготвите вкусни сушени домати, с които цяла зима да си спомняте слънчевите топли дни.
Продукти за 2 бурканчета:
1 кг домати – ситни, месести
чесън 3-4 скилидки
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
около 1 ч. ч. зехтин
подправки по желание – риган, мащерка, босилек, магданоз
Приготвяне:
Нарежете доматите по дължина и ако са големи парченцата – на 4. Поставете в тава хартия за печене и наредете отгоре доматите. Между доматите поставете срязани на две скилидки чесън. Смесете нарязаните на ситно босилек и магданоз (или други две по избор подправки), смесете със солта и захарта и поръсете равномерно доматите. Поставете във фурната на 100 градуса за около 3 часа, като от време на време отваряте фурната, за да излиза влагата. Проверете дали са готови доматите като притиснете леко един с вилица, ако не излиза сок са готови. Оставете да изстинат и подредете в бурканчета. По желание добавете и чесъна и допълнително подправки. Залейте със зехтин до горе.
* * *