Дивият чесън се среща на много места в нашата страна. Можем да кажем дори, че той е едно от природните богатства на България – красив, полезен и лесен за намиране. Стига да го разпознавате можете да си наберете букет за салата. А най-добре да си отглеждате в градината, пред блока или в саксия на балкона или в кухнята.
За многото хора, които безогледно изкореняват това растение, ще повторим за пореден път – няма смисъл да се презапасявате – лечебните свойства на дивия лук изчезват като изсъхне.
В рецепти дивия чесън може да го срещнете и под имената: левурда, мечи лук, див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук.
Салати
Можете да си правите салата от пресни стъбла на див чесън. Нарязвате ги и ги прибавяте към каквато и да е друга салата. Залива се обилно с олио или зехтин. Незаменимо лекарство при увреден черен дроб.
Супи
Див чесън може да добавите към различни видове студени супи – като например различни видове таратор.
Сметанови и млечни сосове
Дивият чесън може да се нареже на дребно като подправка към различни видове млечни ястия и предястия от яйца, омлети, миш-маши.
Зеленчуци
Дивият чесън добре се съчетава вкусово с всякакъв вид зеленчуци.
Опитайте и за овкусяване върху печени картофи.
Прочетете още: