Ето няколко съвета ако ще избирате или готвите риба:
Дали е прясна рибата можете да познаете по това дали са червени хрилете, бистри и лъскави очите й, дали месото й е бяло, плътно и еластично. Ако натиснете с пръст прясната риба вдлъбнатината бързо се запълва.
Рибата се почиства първо отвън – като се хване за опашката и ножът се движи от опашката към главата. Ако е трудно почистването рибата може да се потопи за секунди във вряща вода.
Рибата се почиства отвътре като се направи разрез по дължина откъм коремната й част, като се внимава да не се засегнат черния дроб и жлъчката (пускат горчив и неприятен вкус). Хрилете се изваждат след като се извадят вътрешностите.
Миризмата на морската риба се отстранява ако се остави да престои 2-3 часа покрита с нарязан лук или се натрие добре с лимон.
Рибата се пържи по-добре без да се натроши или разкъса ако предварително в същата мазнина е сложен и нарязан на парчета картоф. Пържената риба е по-вкусна ако преди да се оваля в брашно за пърженето се потопи в прясно мляко.