Продукти:
1 компот – кайсии, праскови или ананас
2 ч. ч. захар
4 яйца
3 с. л. вода
3 с. л. олио
1 ч. ч. брашно
смес за блат
Приготвяне:
Разбиват се яйцата с едната чаша захар, с миксер, добавят се водата и олиото като леко се бият с бъркалка и се добавя брашното. В тавичка се карамелизира другата захар, нареждат се отцедените плодове от компота и може да се сложи малко краве масло по желание, излива се сместа за блат и се изпича в загрята фурна 200 градуса. Проверява се с вилица дали е изпечен блата. Горещият сладкиш се залива със студения сок от компот, оставя се да престои поне една нощ в хладилника. Сервира се от към страната на плода, т. е. обръща се при поставяне в чинията. Можете да обърнете сладкиша още след като го изпечете преди сиропирането, но за целта трябва веднага след като го извадите да го загреете на котлон да се отлепи карамела от тавичката. Ако е за тържество, гарнирайте със сметана.