Продукти:
За крема:
400 мл сметана
150 гр захар
500 гр шоколад
1 с. л. ром
За блатовете:
350 гр смлени орехови ядки
170 гр пудра захар
8 бр. белтъка
20 гр брашно
За глазурата:
150 гр шоколад
40 гр масло
Приготвяне:
Сметаната и захарта се бъркат докато се разтвори захарта. Прибавя се предварително разтопеният на водна баня шоколад. Сместа се охлажда и се разбива до получаването на гъста, леко пухкава смес.
Към смлените орехи се прибавя предварително пресятата пудра захар, брашното и белтъците. Разбиват се до побеляване на сместа. Тази смес се разстила на слой 2-3 мм върху форма, застлана с хартия за печене. Пече се при 170 градуса за около 10-15 минути. Изпичат се 4 блата. Намазват се с приготвения крем гараш. Тортата се намазва отстрани и отгоре със същия крем.
Към напълно размекнатия на водна баня шоколад се прибавя маслото и се разбърква. С тази смес, докато не е стегнала, се залива тортата. Украсява се с цели или нарязани на едро лешници.