През май магданозът вече буйно цъфти в градината и в сандъчетата на балкона. Когато ти потрябва ти е винаги под ръка.
Приложение
Не всяко семейство обича пресните зелени подправки в изобилие в гозбите. Някои готвачи използват стръкче-две за цяла тенджера или само няколко листенца за украса на салатата. Въпреки, че има рецепти като ливанската салата табули, която е изцяло с магданоз или като магданозените кюфтета. Въпрос на вкус. Но не се отказвайте от къдравата фина зелена подправка, защото тя има прекрасен избелващ и успокояващ ефект като маска за лице.
Съхранение
За тези, които нямат нито едното, нито другото, ето 4 начина да запазим магданоза свеж, когато са ви подарили от село, донесли сте си от вилата или сте намерили хубав и ароматен от магазина и сте си купили по-голямо количество.
1. Сложете го в чаша с вода. Съветът е приложим за 1-2 китки. Издържа до 2-3 дни, ако в кухнята не е топло и го изнасяте вечер на прозореца.
2. В хладилника в чаша с вода ще издържи горе-долу същото време.
3. В непрозрачен найлонов плик в хладилника. На тъмно и студено ще издържи и до 1 седмица, като периодически отстранявайте загнилите и пожълтели стръкчета.
4. Нарязан на ситно и поръсен със сол – в хладилника или във фризера. Принципът е ред магданоз, ред сол. Солта играе роля на консервант и го запазва до месец-два. Недостатъкът е, че трябва да внимавате със солта в яденето. При този начин не е приложим за козметични цели.
Снимка: Ивет Лолова
Прочетете още: