Гръцката салата дзадзики (някъде можете да чуете да я произнасят цацики, но не е правилно) е една от най-широко разпространените в южната ни съседка. Салатата прилича доста на нашата „Снежанка“ – основата й е от цедено кисело мляко, има краставици вътре. Това, което отличава гръцката рецепта от българската „Снежанка“ основно са три неща – краставиците при гръцката салата са настъргани, а не нарязани на кубчета; краставиците са пресни, а не консервирани и навярно най-любопитното е, че дзадзикито се подправя с оцет и зехтин. Аз лично в нея добавям и щипка смлян бял пипер.
Приготвяне:
Краставицата се настъргва и водата й се отцежда. Посолява се и се оставя да престои около 15-20 минути в хладилник. Преди да се смеси с цеденото кисело мляко отново се отцежда водата на краставицата. Към сместа се добавя белият пипер, зехтин, счукан чесън и оцет. Сервира се охладена, полята със струйка зехтин.
Рецептата е публикувана в кулинарния блог merudia.bg.
Опитайте още: