Този традиционен за Западна Европа сладкиш се приготвя в началото или средата на декември, защото е добре да престои известно време. Поднася се на Коледа. Важно е да се знае, че от една доза се приготвят няколко броя сладкиш.
Вечерта преди приготвянето на тестото всички продукти се оставят на топло място, а стафидите се навлажняват с ром.
Брашното се пресява през сито, прави се малка вдлъбнатина, в която се слага размесената с малка част от млякото мая. Обработва се до получаване на средно твърдо тесто. След втасването се добавят захарта, подправките, маста, маргаринът, накълцаните на ситно цитрусови кори, смлените бадеми и топло мляко колкото поеме. Омесва се добре и накрая се добавят стафидите.
Тестото се оставя на топло, но не много близо до печката, за да не изтече мазнината. Втасва поне два часа, след което за кратко се измесва още веднъж и се разделя на парчета от килограм или килограм и половина.
Тестото се оформя като хляб и по средата надлъж с дланта се прокарва бразда, дълбока близо сантиметър. Пече се около час на средна температура. След това се намазва с масло, поръсва се със захар на кристали, отново се маже масло и накрая се наръсва обилно с пудра захар.
Снимка: istock