Продукти:
1 чаена чаша прясно мляко,
1 чаена чаша газирана вода,
4 кафени чашки брашно,
3 яйца,
1 супена лъжица захар,
1 чаена чаша конфитюр,
ванилия,
1 супена лъжица пудра захар.
Приготвяне:
Брашното с газираната вода, щипка сол, захарта и млякото се разбиват. Към тях се прибавят яйцата. Всичко се разбива добре. От приготвената смес се взема с разливна лъжица и се сипва в намазан с мазнина и добре сгорещен тиган. Като се изпържи от едната страна се обръща, за да се зачерви и другата страна. След изваждането палачинките се намазват с мармалад, конфитюр или сладко и се увиват на руло или се прегъват в друга форма. Поднасят се поръсени с пудра захар или залети с плодов сироп.