Меню

Плодова пита

11 февруари 2013 | 10:46 | Аз жената
Добави в любими
За пандишпанената плънка: 
6 яйца
6 с.л.захар
7 с.л. брашно
3 с.л.олио 
За крема:
1 л.пр.мляко
2 пакетчета ванилия
2 ч.ч.захар
4 с.л.брашно
4 жълтъка 
Плодове според сезона и желатин

Продукти
Приготвяне

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг и към тях постепенно се прибавя захарта, след това жълтъците един след друг и се разбива добре с миксер. После сместа бавно се разбърква на ръка, докато постепенно се прибавя брашното. Получената хомогенна смес се излива в намаслена с олио и поръсена с брашно тавичка. Покрива се с тънка хартия и се пече на 220 градуса за около 20 мин. Когато платката изстине, се отделя хартията и се разрязва на 3 равни части.

Млечен крем: В заврялото на котлон мляко прибавяте захарта и ванилията. В част от млякото разтваряте брашното и получената течност прибавяте на тънка струйка при непрекъснато разбъркване към кипящото подсладено мляко. Бърка се още известно време и се отстранява от огъня. В горещата смес един по един се прибавят жълтъците при непрекъснато бъркане. Когато и двата компонента са изстинали, всеки ред платка се сиропира с предварително приготвен сироп от вода и захар (2:1) и се намазва с крем. Отгоре се подреждат плодове в различни форми, предварително разбъркани с желатин.

Автор на рецептата е Десислава Николова, участник в конкурса „Празнични трапези“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай