Морковите и картофите се обелват и нарязват на кубчета, слагат се в тенджера и се варят на пара заедно с граха и яйцата, ако решим да ги добавим. След като са сварени, зеленчуците се прехвърлят в голяма купа и се размесват с нарязания на кубчета колбас и кисели краставички.
Млечна майонеза: В дълбок съд слагаме млякото, посоляваме със сол и щипка захар, добавяме олиото и разбиваме с помощта на миксер. След като сместа се сгъсти леко, добавяме и сока на лимона.
Яйчена майонеза: В купа се добавя цялото яйце, сол, щипка захар и сокът на лимона. Разбива се за около минута, след което се добавя олиото и се разбива докато се получи желаната гъстота. Яйчената майонеза е малко по-тежка и е желателно да се прави когато сме сигурни, че яйцето е прясно. За деца е препоръчително да се използва млечната майонеза.
Смесваме хубаво получената майонеза с подготвените зеленчуци и колбас и руската ни салата е готова за сервиране. Може да се съхранява до седмица вакуумирана.
Автор на рецептата е Десислава Николова, участник в конкурса „Празнични трапези“.
Опитайте още: