Меню

Руска салата с домашна майонеза

20 февруари 2013 | 11:39 | Аз жената
3 от 1 гласа
Добави в любими
Необходимите продукти за около 2 кг са: 
300 г картофи
3-4 моркова
буркан кисели краставички
200 г грах
200 г колбас
2-3 яйца (аз ги пропуснах). 
За майонезата: 
200 г прясно мляко (или 1 яйце) 
400 мл олио
1 лимон

Продукти
Приготвяне

Морковите и картофите се обелват и нарязват на кубчета, слагат се в тенджера и се варят на пара заедно с граха и яйцата, ако решим да ги добавим. След като са сварени, зеленчуците се прехвърлят в голяма купа и се размесват с нарязания на кубчета колбас и кисели краставички.

Млечна майонеза: В дълбок съд слагаме млякото, посоляваме със сол и щипка захар, добавяме олиото и разбиваме с помощта на миксер. След като сместа се сгъсти леко, добавяме и сока на лимона.

Яйчена майонеза: В купа се добавя цялото яйце, сол, щипка захар и сокът на лимона. Разбива се за около минута, след което се добавя олиото и се разбива докато се получи желаната гъстота. Яйчената майонеза е малко по-тежка и е желателно да се прави когато сме сигурни, че яйцето е прясно. За деца е препоръчително да се използва млечната майонеза.

Смесваме хубаво получената майонеза с подготвените зеленчуци и колбас и руската ни салата е готова за сервиране. Може да се съхранява до седмица вакуумирана.

Автор на рецептата е Десислава Николова, участник в конкурса „Празнични трапези“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай