Продукти:
около 350-400 г печурки
1 ч. лъж. босилек (може и сушен)
черен пипер и сол на вкус
кромид лук 2-3 глави
1 малка кофичка заквасена сметана
Приготвяне:
Гъбите се измиват и нарязват. Лукът се нарязва на дребно и се задушава няколко минути с чаена чаша вода и 2 супени лъжици мазнина (олио или зехтин). Прибавят се гъбите и се задушава до омекване. Добавят се солта, черният пипер и босилекът, разбърква се и накрая идва ред на сметаната. Всичко се оставя да кипне за кратко.
Сервира се като гарнитура към печени меса и като сос за спагети, макарони и всякакъв вид паста.
Да ви е сладко!
Когато правя сосове и ястия с гъби никога не ползвам лук, понеже той убива аромата на гъбите и прави вкуса им съвсем друг. Единствената подправка, освен сол естествено, която ползвам при приготвяне на ястия, включващи гъби, е черен пипер. Той подсилва вкусовите им качества и подчертава техния аромат. Опитайте! Ще ви хареса. – Катя Атанасова