
Консервирането на кисели краставички става много лесно, стига да има кой да ти затваря бурканите. Това упражнение лично на мен ми се струва много трудоемко и направо ме отказва от процеса.
Всичко останало може да го направи и дете.
Измивате бурканите, измивате краставичките и започвате нареждането. Плътно нареждате краставичките в бурканите. След това последователно поставяте чесъна, лука, бахара, черния пипер, солта, захарта, оцета и накрая доливате с вода.
Следва затварянето на бурканите, разклащането и поставянето им в съд за варене – тенджера, казан.
Някой може да си спомнят как навремето бабите им са си имали огнище, в което са варели всякаква зимнина. Сега приготвянето на сладка, лютеници и кисели краставички е по-скоро екзотика.
Варим бурканите (след като заври водата 6-7 минути) и след като изстинат ги подреждаме там където си държим зимнината.
Вижте още: