Меню

Шоколадови мъфини

24 януари 2014 | 13:00 | Аз жената
Добави в любими
За мъфините: 
50 г какао 
180 г брашно 
1 бакпулвер 
щипка сол 
70 мл вряща вода 
120 г разтопено масло 
3 яйца 
180 г захар 
1 ванилия  
90 г заквасена сметана 
За крема: 
1 млечен шоколад 
100 г крема сирене на стайна температура 
130 г меко масло 
200 г пудра захар 
50 г какао 
200 г заквасена сметана

Продукти
Приготвяне

За мъфините:

Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади. Смесват се брашното, бакпулвера, содата и солта. Маслото и захарта се разбиват с миксер до кремообразна смес. Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер. Добавя се ванилията. Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре. Брашното се добавя на няколко пъти, като се редува със заквасената сметана. Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й. Мъфините се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха. Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.

За крема:

Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда. Маслото и крема сиренето се разбиват до хомогенна смес. Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква отново. Накрая се добавят охладеният шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на хомогенен крем. Кексчетата се декорират с приготвения крем и се съхраняват в хладилник.

Добър апетит! :)

Автор на рецептата е Sl. Boykova, участник в кулинарния конкурс „Празнични трапези“.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай