
Фурната се загрява до 170 градуса. През това време белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците трябва да са в идеално сух и не-мазен съд. Към тях се добавя сол и лимонена киселина. Разбиват се на твърд сняг. Жълтъците се разбиват заедно със захарта, докато побелеят. Добавя се ванилията и се разбърква. Половината от белтъчната смес се прибавя към жълтъците. Добавя се и 1/3 от пресятото брашно. Бърка се, така че да се запази въздушността на белтъците. Добавят се останалите белтъци и брашното на няколко етапа докато свърши. Дъното на тавата се покрива с хартия за печене, а стените се намазват с масло и се поръсва с брашно. Сместа се изсипва във формата и се пече около 25 минути. Ако направите двойна доза се увеличава и времето за печене. След като е изпечен блата се оставя да изстине малко, изважда се от тавата. След като се охлади, се разрязва на две. Блатовете се сиропират леко с ягодов ликьор (по около 15 мл на всеки блат). Долният блат се намазва с разтопения шоколад и се добавят нарязани на филийки ягоди. Отгоре се намазва с останалия бял шоколад и се декорира с ягоди.
Автор: Виолета Шейтанова, www.merudia.bg
Опитайте още: