Меню

Кратък наръчник на мерките на най-използваните продукти в кулинарията

11 март 2014 | 12:11 | Михаела Лазарова
Добави в любими
Кратък наръчник на мерките на най-използваните продукти в кулинарията

Приготвяне

При приготвянето на различни ястия често в рецептите се споменават продуктите не в грамажи, а чаени чаши, супени лъжици и т. н. Не всяка домакиня разполага с домакинска везна или мерителни чаши, кани и лъжици. Затова споделяме с вас кратък наръчник на мерките на най-често използваните продукти в кухнята.

  • ч. ч. – чаена чаша
  • к. ч. – кафена чаша
  • с. л. – супена лъжица
  • ч. л. – чаена лъжичка
  • 1 ч. ч. захар на кристали = 200 г
  • 1 к. ч. захар на кристали = 120 г
  • 1 ч. ч. пудра захар = 180 г
  • 1 к. ч. пудра захар = 110 г
  • 1 ч. ч. брашно = 130 г
  • 1 к. ч. брашно = 60 г
  • 1 ч. ч. олио =180 мл
  • 1 к. ч. олио = 110 мл
  • 1 ч. ч. прясно мляко = 200 мл
  • 1 к. ч. прясно мляко = 120 мл
  • 1 ч. ч. кисело мляко = 200 г
  • 1 ч. ч. смлени ядки = 120 г
  • 1 к. ч. смлени ядки = 70 г
  • 1 ч. ч. сол = 200 г
  • 1 к. ч. сол = 120 г
  • 1 ч. ч. ориз = 200 г
  • 1 к. ч. ориз = 120 г
  • 1 ч. ч. мед = 300 г
  • 1 к. ч. мед = 50 г
  • 1 ч. ч. нишесте = 100 г
  • 1 к. ч. нишесте = 60 г
  • 1 ч. ч. стар фасул = 150 г
  • 1 ч. ч. леща = 200 г
  • 1 ч. ч. масло = 200 г

  • 1 ч. л. канела = 3 г
  • 1 ч. л. червен пипер = 5 г
  • 1 с. л. пудра захар = 8 г
  • 1 с. л. сол = 10 г
  • 1 ч. л. сол = 5 г
  • 1 с. л. брашно = 10 г
  • 1 ч. л. брашно = 5 г
  • 1 с. л. нишесте = 8 г
  • 1 ч. л. нишесте = 5 г
  • 1 с. л. олио = 10 мл
  • 1 ч. л. олио = 5 мл
  • 1 с. л. мед = 50 г
  • 1 щипка сол, черен пипер, захар = 1 г

Снимка: photl.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 3 години )
какво означава к.л.От редакцията: По всяка вероятност кафеена лъжичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар