При приготвянето на различни ястия често в рецептите се споменават продуктите не в грамажи, а чаени чаши, супени лъжици и т. н. Не всяка домакиня разполага с домакинска везна или мерителни чаши, кани и лъжици. Затова споделяме с вас кратък наръчник на мерките на най-често използваните продукти в кухнята.
- ч. ч. – чаена чаша
- к. ч. – кафена чаша
- с. л. – супена лъжица
- ч. л. – чаена лъжичка
- 1 ч. ч. захар на кристали = 200 г
- 1 к. ч. захар на кристали = 120 г
- 1 ч. ч. пудра захар = 180 г
- 1 к. ч. пудра захар = 110 г
- 1 ч. ч. брашно = 130 г
- 1 к. ч. брашно = 60 г
- 1 ч. ч. олио =180 мл
- 1 к. ч. олио = 110 мл
- 1 ч. ч. прясно мляко = 200 мл
- 1 к. ч. прясно мляко = 120 мл
- 1 ч. ч. кисело мляко = 200 г
- 1 ч. ч. смлени ядки = 120 г
- 1 к. ч. смлени ядки = 70 г
- 1 ч. ч. сол = 200 г
- 1 к. ч. сол = 120 г
- 1 ч. ч. ориз = 200 г
- 1 к. ч. ориз = 120 г
- 1 ч. ч. мед = 300 г
- 1 к. ч. мед = 50 г
- 1 ч. ч. нишесте = 100 г
- 1 к. ч. нишесте = 60 г
- 1 ч. ч. стар фасул = 150 г
- 1 ч. ч. леща = 200 г
- 1 ч. ч. масло = 200 г
- 1 ч. л. канела = 3 г
- 1 ч. л. червен пипер = 5 г
- 1 с. л. пудра захар = 8 г
- 1 с. л. сол = 10 г
- 1 ч. л. сол = 5 г
- 1 с. л. брашно = 10 г
- 1 ч. л. брашно = 5 г
- 1 с. л. нишесте = 8 г
- 1 ч. л. нишесте = 5 г
- 1 с. л. олио = 10 мл
- 1 ч. л. олио = 5 мл
- 1 с. л. мед = 50 г
- 1 щипка сол, черен пипер, захар = 1 г
Снимка: photl.com