Меню

Агнешко с картофи за Гергьовден

5 май 2014 | 12:45 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 брой агнешка плешка около 2,5 кг с кост
3 моркова нарязани на едро
1 глава лук нарязана на едро
1 глава чесън разполовена
няколко стръка мащерка
няколко стръка розмарин
2 дафинови листа
1 с. л. доматено пюре
4-5 броя картофи
1-2 бучки масло

Продукти
Приготвяне

Едро нарязаните зеленчуци се осоляват, добавят се подправките и доматеното пюре и се разбърква. Слагат се в тавичка за печене и отгоре се слага агнешката плешка. Посолява се и се добавя малко вода. Покрива се с фолио. Агнешката плешка се пече около 3 часа на около 170 градуса. Оставя се в хладилник за 1 нощ. На следващия ден месото се обезкостява и се накъсва на малки парчета. Премахва се мазнината. Месото се връща в тавата като се запазва желираното сосче и зеленчуците. Картофите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху агнешкото месо. Отгоре се слага нарязано на ситно масло. В предварително загрята фурна ястието се запича за още около 40-50 минути.

Автор на рецептата е Виолета Шейтанова, www.merudia.bg.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай