Меню

Ягодов сладкиш „Клетниците“ от Рудолф ван Веен

16 май 2014 | 10:16 | Михаела Лазарова
4 от 2 гласа
Добави в любими
За 8 човека, време на приготвяне 120 минути
 
За блатовете:
7  белтъка
240 г  захар
200 г  бадемово брашно
40 г брашно 
 
За ягодовия крем:
250 мл  ягодово пюре
75 г захар
2  жълтъка
1 с.л. брашно
250 г  масло
60 г пудра  захар 
 
Допълнително:
250 г  ягоди
пудра захар за поръсване

Продукти
Приготвяне

Начин на приготвяне:

1. Разбийте белтъците с 40 г захар на твърда пяна. В купа смесете смлените бадеми с останалата захар и брашното. Добавете сухите продукти към разбитите белтъци на две части, като разбърквате внимателно с шпатула.

2. Разстелете сместа за блата в плоска тава, постлана с хартия за печене на равномерен пласт, с дебелина 2 см. Печете блата в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути.

3. Направете сладкарски крем, но вместо мляко използвайте ягодово пюре (пасирайте пресни ягоди).

4. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкава смес с помощта на миксер. Разбъркайте студения ягодов сладкарски крем и го добавете към маслената смес, без да спирате да разбивате. Бъркайте до хомогенност.

5. Отлепете блата от хартията за печене и го разрежете на две половини, напречно. Нанесете 3/4 от ягодовия крем върху едното парче блат. Захлупете с другото парче блат и нанесете останалия крем. Нарежете ягодите на тънки филийки и ги подредете върху крема, плътно една до друга. Поръсете съвсем леко с пудра захар.

Снимка: 24Kitchen

Тази невероятна рецепта маестрото на кулинарията Рудолф ван Веен сподели специално за читателите на Az-jenata.bg.

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 10 години )