Меню

Летен сладкиш

05.06.2006г. / 09 24ч.
Аз жената
Летен сладкиш

Продукти:
За блатовете:
4 яйца
50 гр брашно
110 гр масло
175 гр стопен натурален шоколад
50 гр ситна захар
За пълнежа:
200 гр стопен натурален (или бял) шоколад
150 гр неподквасена сметана
1 ч.л. захар
1 ванилия
За кувертюра:
250 мл неподквасена сметана
1 ч.л. захар
1 ванилия
50 гр бял шоколад
20 цели ягоди или 40 малин


Приготвяне: Маслото трябва да е меко, със стайна температура. Слагаме го в дълбока купа, прибавяме захарта и бием с миксер до побеляване. Като продължаваме да бием, прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко поръсваме по малко от брашното, докато го поеме всичкото. Продължаваме биенето и прибавяме разтопения на водна баня шоколад. В тавичка 25x40 см разполагаме лист хартия за печене, върху която разстиламе 1/4 от сместа тънко, почти като палачинка. Печем 7-8 минути. Блатът отгоре трябва да остане леко влажен на пипане, не трябва да пресъхва, защото става чуплив, но дори да се счупи, лесно се залепва и не се забелязва след това. Така се изпичат 3 блата. Остават се настрана да изстинат. Приготвя се пълнежа, като на водна баня стопяваме шоколада, прибавяме ванилията, захарта и сметаната, разбъркваме и веднага сваляме от огъня. С тази смес мажем блатовете като се стремим пълнежът да е с дебелината на блатовете(те са много тънки). Най-горния блат намазваме само с бита сметана със захар и ванилия, поръсваме богато с бял шоколад и веднага режем на квадратчета (около 5 на 3.5 см). Върху всяко разполагаме по половин ягода или една малина. Сервираме веднага.

Коментирай