Приготвяне на хлебчетата:
Тестото за хлебчетата се замесва като се пресява брашното и към него се добавят маята и солта. Водата, млякото и захарта се затоплят и бъркат, докато захарта се разтопи. В брашното се прави кладенче, в което се изсипва зехтинът, яйцата и сместа с млякото.
Тестото се меси добре до готовност върху набрашнена повърхност. Намазва се със зехтин и се оставя да втаса на топло, покрито с памучна кърпа.
След като удвои обема си се меси отново още веднъж. Разделя се на 4 равни части. Оформят се равномерни топки, които се пекат върху хартия за печене, за да не залепнат за тавата. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
По желание можете да намажете хлебчетата с яйчен жълтък за блясък. След като са готови се изваждат от фурната. Разрязват се на върха, така че да се получи „капаче“, под което ще сипете супата.
Приготвяне на супата:
Картофите и морковите се режат на кубчета. Лукът се нарязва на ситно и след това всички зеленчуци се задушават в 100 мл вода заедно с маслото. Когато водата заври се добавят млякото и мащерката. Ако е необходимо добавете още една чаша вода.
Подсолете зеленчуците. Добавете чесъна. Оставете да поври няколко минути и махнете от котлона.
Готовата супа се сервира в изстиналите и предварително издълбани хлебчета.
Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
Снимка: Thinkstock
Опитайте още: