Всички зеленчуци се измиват добре и се нарязват в голяма тава или леген. Разбъркват се, за да се смесят равномерно. След това на котлона се слагат да заврат оцетът, солта и захарта. Бърка се до пълно разтваряне на солта и захарта.
След като заври сместа се добавя олиото, разбърква се добре и се добавят аспирините, предварително счукани на прах. Отново се разбърква добре. Аспиринът ще стане на бучки в тази гореща смес, но това да не Ви притеснява.
Готовата марината се изсипва върху зеленчуците и се разбърква добре, за да се смесят хубаво всички съставки. В следващите 24 часа туршията трябва да се разбърква от време на време, а след като минат 24-те часа да се разсипе в буркани.
Трябва да са добре натъпкани и да се долее от маринатата до покриване на продуктите в буркана. Капачките се затягат добре. Бурканите се поставят с обърнати надолу капачки, за да не влиза въздух. Туршията няма нужда от стерилизиране. Може да се съхранява и в бидон.
Снимка и рецепта: Ламбрина Йовчева
Вижте още: