Направете запръжка като смесите брашното с мазнината от бекона в голям тиган, докато се получи гладка консистенция (необходимо е да бъркате непрекъснато). Махнете от котлона и продължете да бъркате докато сместа спре да се готви.
Фино нарежете целината, лука, чушката и чесъна и ги запържете в запръжката, а след това добавете наденицата. Гответе на средна до ниска температура, до омекване на зеленчуците за около 10-15 минути. Махнете от огъня и оставете настрани.
Сложете вода и телешки бульон в тенджера. Разбъркайте докато бульонът се разтвори и след това го смесете със запръжката. Намалете температурата и сложете захар, сол, лютивия сос, дафиновия лист, ментата, прах от бамя, цели домати от консерва и доматено пюре.
Оставете на тих огън за около 1 час. Междувременно разтопете мазнината от бекона и сгответе бамята с бял оцет на средна температура за около 15 минути. Махнете от огъня и добавете към останалата част от ястието.
Сложете месото от рак, скаридите и сос уорчестър, и оставете за още 45 минути. Преди сервиране се добавя още бамя на прах. Ястието се сервира с гарнитура от бял ориз.
Рецептата е предоставена от шеф Иван Манчев, в партньорство с Ariel.
Снимка: Thinkstock
Опитайте още: