Салата от зелени подправки с ориз и кренвирши
Продукти:
100 г ориз,
по 1 връзка лук /1 стрък праз/, копър, магданоз и босилек,
по 3 лъжици лимонов сок и бяло вино,
6 лъжици олио,
250 г кренвирши, сол, черен пипер.
Сваряваме ориза, изсипваме в цедка, заливаме със студена вода и оставяме да се отцеди. Нарязваме на ситно зелените подправки. Приготвяме заливка от лимоновия сок, виното, олиото, солта и пипера и разбъркваме в нея ориза и зеленината. Най-накрая добавяме кренвиршите, нарязани на колелца.
Салата с праз и зелен зеленчук
Продукти:
1-2 стръка праз,
2 л. доматено пюре,
маслини, олио,
твърдо сварени яйца
Изчистете два-три стръка праз, измийте ги и ги нарежете на ситно.
Прибавете две-три лъжици доматено пюре /ако доматеното пюре е гъсто, разредете го с малко хладка вода/. Към получената смес добавете десет-дванайсет маслини и две-три лъжици олио. Опитайте салатата на сол и най-накрая я украсете с резенчета от твърдо сварени яйца.
Ордьовър от домати със забулени яйца
(за четири порции)
Чукваме внимателно четири яйца в съд с вряща вода, в която предварително сме прибавили оцет и сол и ги оставяме да се варят 5-6 минути.
Изваждаме ги с решетеста лъжица върху чиния, намазана с олио и ги оставяме да изстинат. Размачкваме 100 г сирене в 100 г сметана /може и кисело мляко/, докато получим гладка смес, и прибавяме 100 г салам или шунка, нарязан на малки кубчета. Нарязваме на филийки четири средно големи домата в отделни купички.
Отгоре поставяме няколко кръгчета краставица, забулените яйца и поливаме със соса от сиренето. Сервираме с филийка черен хляб.
Яйца с шунка и кашкавал
Приготвяме толкова огнеупорни купички, на колкото лица ще сервираме предястието, като ги намазваме с масло и поръсваме със счукан сухар. На дъното на всяка купичка слагаме настърган кашкавал и ситно нарязана шунка.
Счупваме отгоре по едно яйце и върху него също слагаме шунка и кашкавал, а най-отгоре бучка масло.
Печем на водна баня около десетина минути в умерена фурна. Обръщаме в чинии и поднасяме с доматен сос.