Продукти
5 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
2 с. л. олио
1 л. прясно мляко
300 г (около) брашно
олио за намазване
3 ванилии
1 ч. л. амонячна сода
Приготовление
1. Разбиват се 2 яйца с 1/2 ч. ч. захар и 2 с. л. олио. Прибавя се брашно с размесена в него амонячна сода, до получаване на гъсто тесто.
2. Тестото се разделя на две части. Всяка от тях се пече на кора в много добре намазана тава с R=30 см. до получаване на розов цвят.
3. В 1 л врящо подсладено мляко се сипва бавно и при непрекъснато бъркане смес от 3 яйца и 6 с. л. брашно (може към тази смес предварително да се сипе при непрекъснато бъркане няколко лъжици от горещото мляко – за да се избегне пресичането на яйцата). Към готовия крем се прибавят ванилиите.
4. Върху втората кора (която не се вади от тавата) се изсипва готовият крем, а отгоре се поставя другата кора.
5. При сервиране се посипва с пудра захар.
6. Необходимо е сладкишът да престои 12 часа преди консумация.
Тази рецепта участва в конкурса "Модерна домакиня"