Меню

Меденки

11 декември 2002 | 00:00 | Аз жената
Добави в любими
Меденки

Приготвяне

Основна рецепта за 40 меденки
Продукти за медено тесто:
600 г мед, 250 г захар, 250 г небелени бадеми или други ядки, 100 г захаросани портокалови кори, 100 г захаросани лимонови кори, настъргана кора на един лимон, 15 г мляна канела, 7 г смлян карамфил, 1 щипка млян кардамон, 625 г брашно, 3 супени лъжици ликьор от череши, 1 чаена лъжичка сода

Начин на приготовление
1. Медът се сипва в тенджерка и се затопля с бъркане до 60 градуса, но не се оставя да заври. Захарта се разбърква в сгорещения мед. Пчелният мед е много ароматен.
2. Бадемите или другите ядки се накълцват на едро. Захаросаните портокалови и лимонови кори се нарязват на малки кубчета. Така накълцаните и нарязани добавки се смесват заедно с настърганата кора от лимон, канелата, карамфила и кардамона. Заливат се със затоплената медена маса и се разбъркват добре. Сместа се оставя да се охлади малко. Отгоре се пресява брашното, замесва се разтворената в ликьора от череши сода. Вместо сода може да се използва бакпулвер или амонячна сода.
3. Тестото се оставя да втаса през нощта, покрито. След това се разстила върху застлана с хартия за печене тава на пласт, дебел – 1 см, или, ако тестото е по-твърдо, се разточва кора и направо се изрязват фигурките. Оставя се да се охлади няколко часа.
4. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се пече на средната шина 12 – 15 минути. Още горещо се нарязва на ромбчета. По желание се намазва с лимонова или шоколадова глазура. Украсява се с обелени ядки.

Полезна информация
Съвет: Това ароматно тесто е много подходящо за меденки или фигурки. За да може ароматът да се почувства най-пълно и сладките да станат приятно меки, трябва да се приготвят три седмици предварително.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
бъра ( преди 12 години )
Как 600 гр мед?Веи знаете ли колко е това.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар