Меню

Портокалов кекс

09.12.2006г. / 14 58ч.
Аз жената
Портокалов кекс

200 гр масло
1 чаша прясно мляко
1 чаша захар
6 с. л. какао
4 яйца
1 чаша брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
100 гр смлени орехи
3-4 портокала
150 гр настърган шоколад

В дълбок съд изсипете млякото, захарта, какаото и маслото. Поставете на топло и бъркайте, докато се получи гладка смес. От нея отделете една трета.

Оставете сместа да се охлади и в по-голямата част сипете разбитите яйца, смлените орехи, ванилията и брашното с бакпулвера. Разбъркайте добре. Формичката за кекс намажете с масло и поръсете с малко брашно. Изсипете в нея кексовото тесто. Печете на умерена фурна до пълна готовност. Проверете дали кекса е готов като го набодете с клечка. Върху клечката не бива да има полепнало сурово тесто.

Готовия кекс извадете веднага от формичката. Поставете в десертна чиния. Намажете кекса с отделеното в началото количество какаова смес. Отгоре поръсете с настърган шоколад. Два от портокалите нарежете с кората на тънки кръгчета. Поставете ги в тенджерка. Другите два портокала изцедете много добре и сока изсипете при резените. Прибавете 1 к. ч. вода и 3-4 лъж. захар. Оставете всичко да поври на тих огън около 10 минути. Извадете портокаловите кръгчета и наредете върху кекса. Отгоре посипете с отделения при варенето сироп.

Коментирай