Меню

Питки със сирене и шунка

28 януари 2016 | 09:30 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 кг брашно
1 кубче мая
1 и ½ с.л. захар
1 чаша айрян
100 мл олио
1 чаена лъжичка сол
200 мл топла вода
1 яйце + 1 бр за намазване
200 г шунка
300 г сирене
90 мин.

  • Порции: 15

Продукти
Приготвяне

Нарежете шунката и сиренето на кубчета. Разтворете маята в топлата вода. Оставете я настрана, докато шупне.

Пресейте сухите съставки – брашното, захарта, солта. Към тях прибавете яйцето, олиото, разтворената мая и айряна. Замесете меко тесто. Късайте по малко от тестото. Мачкайте го с ръце, докато стане плоско.

В средата сложете 1-2 кубчета от сиренето и шунката. След това увийте тестото и го оформете в топче между дланите си. Направете това с цялото тесто.

Подредете топчетата в предварително намазнена тавичка за печене на достатъчно разстояние едно от друго, защото ще бухнат, а не трябва да се залепят.

Разбийте другото яйце и намажете всяка питка за блясък. Печете на 200 градуса до готовност.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай