-
Порции: 15
За кекса:
Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете форма за печене и я набрашнете. В голяма купа смесете сухите съставки – брашното, солта, содата, какаото.
В отделна голяма купа смесете с миксер маслото и захарта, докато станат пухкави. Към тях добавете яйцата едно по едно. След това ванилията, шоколада и виното и отново бъркайте за около 2 минути. Накрая смесете сухите и течните съставки. Разбъркайте с миксера.
Изсипете тестото в подходяща форма за печене и печете в загрята фурна за около 45 минути. Когато кексът е готов, го оставете да изстине на изгасена фурна поне 10 минути, след което го извадете, за да се охлади напълно.
За глазурата:
Загрейте шоколада, маслото и солта в купа на водна баня. Разбърквайте непрекъснато, докато маслото и шоколадът се разтопят и смесят. Прибавете и пудрата захар.
В същото време загрейте на котлона виното в отделна малка тенджерка. Загрявайте само докато закъкри.
Свалете сместа с шоколада от огъня и бавно налейте виното в нея. Разбъркайте добре и оставете да се охлади и сгъсти.
Полейте кекса с глазурата и го оставете да се охлади напълно, за да се стегне глазурата отгоре за около 3 часа.
Снимка: iStock
Вижте още: