Меню

Сладкиш с карамел и шоколад без печене

14 октомври 2016 | 09:51 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 бр сладкарски шоколад
150 г карамелени бонбони по избор
3 и ½ чаши орехи, счукани
½ чаша захар 
¼ чаша пудра захар
100 г масло
200 мл сладкарска сметана, течна
1 течна ванилия
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180-200 градуса и подгответе форма за печене на сладкиш/тарт като я намазните.

Смелете орехите на ситно. След това ги смесете с маслото (разтопено на стайна температура) и захарта. Разбъркайте добре, докато се получи лепкава смес. Разстелете я на дъното на формата за печене вместо блат.

Печете за кратко (не повече от 15 минути), докато добие златист цвят. Извадете кората и я оставете да изстине.

На водна баня разтопете карамелените бонбони като разбърквате постоянно. След като сместа се разтопи напълно, залейте кората за пая с нея.

В отделна купа на водна баня смесете шоколадите, пудра захарта, сметаната, ванилията. Бъркайте постоянно до пълното разтапяне на шоколада и смесването му с останалите продукти. Изсипете и тази смес върху ореховата кора.

Сладкишът не се пече, а се оставя да се стегне в хладилника за през нощта. По желание декорирайте с цели орехови ядки отгоре.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай