Меню

4 задължителни ястия за Йордановден

6 януари 2020 | 11:02 | Мария Дуковска
5 от 4 гласа
Добави в любими
4 задължителни ястия за Йордановден

Приготвяне

На 6-ти януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.

Има различни поверия, свързани с Богоявление. Казват, че в нощта срещу празника небето се отваря и каквото си пожелаем, то ще се сбъдне. Ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде хубава и плодородна.

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.

Предлагаме ви 4 рецепти със задължителни ястия за празничната трапеза. 

На трапезата може да сложите още плодовеПриятен апетит!

Снимка: istock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай