На 6-ти януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.
Има различни поверия, свързани с Богоявление. Казват, че в нощта срещу празника небето се отваря и каквото си пожелаем, то ще се сбъдне. Ако на този ден времето е студено и сухо, годината ще бъде хубава и плодородна.
Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.
Предлагаме ви 4 рецепти със задължителни ястия за празничната трапеза.
На трапезата може да сложите още плодовеПриятен апетит!
Снимка: istock