Меню

Ванилов кекс със сметанова глазура

19 март 2017 | 06:48 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 чаши брашно

2 пакетчета бакпулвер

4 белтъка

1 и ½ чаши захар

1 течна ванилия

1 и ½ (или 2, ако е необходимо) чаши прясно мляко

1 щипка сол

250 г масло

1 ампула течна бадемова есенция 

200 мл течна сладкарска сметана

150 г настърган бял шоколад за поръсване
90 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Смесете брашното с бакпулвера и солта. Разбъркайте добре или пресейте заедно сухите съставки. Отделно в купа разбийте белтъците на сняг. Към тях бавно добавете 1 чаша от захарта, за да не спихнат белтъците. Разбъркайте на ръка с шпатула.

В друга купа разбийте предварително размекнатото на стайна температура масло и към него прибавете ½ чаша от захарта. Разбийте още веднъж с миксера. След това смесете маслото със сместа с брашното. Долейте бавно млякото, за да не останат бучки.

Към сместа добавете и есенциите, а накрая към всичко прибавете и белтъците на сняг. Продължете да разбивате, докато се получи гладко кексово тесто. Печете го във предварително намазнена форма за кекс в загрята на 200 градуса фурна.

Междувременно направете глазурата:

Разбийте сметаната с миксер и я смесете с малко пудра захар. Намажете с нея готовия кекс и го поръсете със стърготините от бял шоколад.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай