Меню

Трапезата на Тодоровден

23 март 2024 | 09:29 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
лесно
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

През първата седмица на Великия пост почитаме паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Празникът е подвижен и е наричан още Тодоровден или Конски Великден. 

Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на конно състезание. За празничната трапеза се приготвят само постни ястия, а всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка трябва да почерпят за здраве. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да приготвите за вашия празник.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

Постен хляб с чесън и розмарин

Манастирска яхния с картофи и ориз

Питка с мед

Зеленчукова супа с кисело зеле

Постен какаов сладкиш със сладко от вишни

Ароматни картофи с карфиол

Киноа с черен боб и чесън

Лесна супа с три вида боб

Пълнени постни чушки с картофи

Варено жито – ашуре

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай