
-
Порции: 7-8
Нарежете козунака на филийки и намажете всяка с масло. Подредете филийките в тава с незалепващо покритие или такава, която е леко намаслена. Важно е филийките да се сложат под лек наклон, за да се закрепят една друга. По желание може да поръсите с още стафиди, шоколадови парченца, захар на кристали.
За да приготвите заливката, сложете в тенджера млякото и сметаната и съвсем леко ги загрейте. Отделно в купа разбийте яйцата, захарта и ванилията. След това прибавете на тънка струйка млечната смес. Много е важно тя да не бъде твърде топла, за да не се сготвят яйцата.
Накрая прибавете коняка. Внимателно залейте филийките, леко притиснете, за да се напоят добре. Сложете тавичката в по-голяма тава, в която сте сипали малко количество топла вода (така както печете крем карамел). Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.
Снимки: istock; Youtube
Вижте още: