Меню

Есенна крем супа със сладки картофи, червена леща и моркови

3 октомври 2018 | 08:58 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
¼ чаша масло 
2 сладки картофа, обелени и нарязани на кубчета 
3 моркова, обелени и нарязани 
1 ябълка, обелена и нарязана 
1 глава лук, нарязана на ситно 
½ чаша червена леща 
½ супена лъжица настърган джинджифил 
½ чаена лъжичка черен пипер 
1 чаена лъжичка сол (без връх)
½ чаена лъжичка кимион 
½ чаена лъжичка стрито чили 
½ чаена лъжичка червен пипер 
4 чаши разтворен зеленчуков бульон 
кофичка кисело мляко
90 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Разтопете маслото в дълбока тенджера. В него запържете нарязаните сладки картофи, моркови, ябълка, лук. Разбърквайте за около 10 минути, докато лукът стане полупрозрачен.

В отделна купичка смесете лещата с джинджифила, черния и червения пипер, кимиона, чилито и бульона. Излейте и разбъркайте съставките в тенджерата с другите зеленчуци. Оставете да кипне на висока температура. След това намалете котлона на средна температура. Покрийте с капак. След около 30 минути, когато зеленчуците са вече меки, свалете от огъня.

С помощта на пасатор пасирайте супата. Можете да използвате и блендер, само че с него трябва да пасирате супата на порции, тъй като няма да се събере в него.

Върнете пасираната крем супа в тенджерата. Отново кипнете за около 10 минути. Към нея добавете киселото мляко. Сервирайте с крутони.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай