Меню

Трапезата на Петковден

12 октомври 2024 | 09:00 | Михаела Лазарова
5 от 11 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

 

Продукти
Приготвяне

На 14 октомври почитаме света преподобна Петка-Параскева Търновска, наричана още от народа ни Петка Българска. Празникът е известен още като Петковден. Според народните вярвания света Петка е пазителка на семейството и плодородието.

Както на всеки празник, така и на този, трапезата е обилна. Приготвят се месни ястия, гозби с овнешко и праз лук, пекат се погачи, баници със зелении, сирене, курбан чорба.

За да се подготвите за предстоящия празник, споделяме няколко чудесни рецепти, а Параскева, Петка, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Петрана, Кева, да не забравят да почерпят.

Лозови сармички на фурна

Пилешки бутчета с праз лук и гъби

Видео рецепта: Банички с праз

Супа с телешко и зрял фасул

Яхния със свинско и грах

Рулца с шунка и крема сирене

Картофена салата със сушени домати

Погача „Слънце“

Лесна бъркана баница във форма за кекс

Торта „Наполеон“ със сълзици


 

 

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай