На 14 октомври почитаме света преподобна Петка-Параскева Търновска, наричана още от народа ни Петка Българска. Празникът е известен още като Петковден. Според народните вярвания света Петка е пазителка на семейството и плодородието.
Както на всеки празник, така и на този, трапезата е обилна. Приготвят се месни ястия, гозби с овнешко и праз лук, пекат се погачи, баници със зелении, сирене, курбан чорба.
За да се подготвите за предстоящия празник, споделяме няколко чудесни рецепти, а Параскева, Петка, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Петрана, Кева, да не забравят да почерпят.
Пилешки бутчета с праз лук и гъби
Картофена салата със сушени домати
Лесна бъркана баница във форма за кекс