Меню

Лазаня с пуешко от Опра Уинфри

23 ноември 2018 | 08:50 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За соса
350 г кайма от пуешки гърди без тлъстини
2 ч. л. гранулиран чесън
2 ч. л. гранулиран лук
½ ч. л. млени семена резене 
3 с. л. ситно накълцан пресен магданоз
1½ с. л. ситно накълцан пресен босилек
2 ч. л. сол
¾ ч. л. прясно смлян черен пипер
2 ч. л. зехтин екстра върджин
1 глава лук, ситно нарязана
1½ с. л. накълцан пресен чесън
⅓ чаша сухо бяло вино
2 консерви (по 800 г) цели домати, със сока
Щипка сода бикарбонат (по желание)

„Кори“ за лазаня
2 големи тиквички 
1 бяла или жълта ряпа, или глава целина, обелена
1 голям тънък патладжан, обелен по желание
225 г моцарела, нискомаслена, настъргана
120 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Приготвяне на соса: Сложете пуешкото в голяма купа. Добавете гранулираните чесън и лук, резенето, магданоза, босилека, солта и черния пипер и омесете добре. Загрейте 1 ч. л. от зехтина в голяма тенджера на умерено слаб огън. Добавете лука и гответе около 5 минути, докато омекне, без да се препържва.

Сложете чесъна и оставете да пусне аромата си за 1 минута. Прехвърлете чесъна и лука в купа, усилете котлона на средно висока степен, добавете останалата 1 ч. л. зехтин и каймата с подправките, като я раздробите с дървена лъжица. Гответе 10 минути или до готовност. Сипете виното и оставете да се изпари за около 3 минути.

Върнете лука и чесъна в тенджерата, разкъсайте с ръце доматите и ги добавете. Когато сосът започне да завира, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да къкри 1 час. Опитайте на вкус и добавете още сол и/или черен пипер, ако е нужно. Ако сосът е малко кисел, вместо да добавяте захар, неутрализирайте киселинността с щипка сода.

Приготвяне на лазанята и печене: Загрейте фурната на 175°С. С ренде тип мандолина, нарежете зеленчуците на тънки филийки. Разнесете тънък слой от соса (около ⅕) на дъното на тавата. Поръсете с ⅕ от настърганата моцарела. Отгоре подредете половината филийки тиквички. Продължете, като направите още 4 реда сос, сирене и зеленчуци и завършите с тиквички, сос и моцарела.

Сложете лазанята във фурната и печете 45 минути до 1 час, докато зеленчуците са готови. Включете грила на фурната. Извадете тавата и отцедете в мивката излишната течност (за разлика от традиционните кори за лазаня, зеленчуковите пускат много течност).

Поставете тавата под грила и печете около 5 минути, докато моцарелата се запече. Извадете лазанята от фурната, оставете 10 минути да поизстине, разрежете и сервирайте.

Рецептата е част от книгата „Храна, здраве и щастие“ от Опра Уинфри

Снимки: Издателска къща "Хермес"; Reuters

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай