На 25 март отбелязваме един от най-светлите празници в годината – Благовещение. Празникът бива утвърден още през VII век. На този ден архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ѝ съобщи благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. И за този празник ще приготвим празнична трапеза.
Тъй като сега са великденските пости, ястията трябва да бъдат постни, но се разрешава консумацията на риба и морски дарове. Също така се приготвят баници, пити, ястия със зелении за здраве. Важно е на трапезата да има и мед, червено вино.
На Благовещение повод да почерпят имат всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина.
Днес в кулинарната ни рубрика споделяме няколко чудесни рецепти, които да приготвите за празничната трапеза.
Постна баница със спанак, ориз и подправки
Салата със спанак и пушена сьомга
Пъстърва на фурна с подправки и чесън
Червена леща с кимион – рецепта за 20 минути