Меню

Трапезата на Лазаровден и Цветница

28 април 2024 | 09:55 | Михаела Лазарова
4 от 6 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Настъпилата пролет ни кара да се усмихваме с природата, която се пробужда. По традиция пролетта започва с два прекрасни празника – Лазаровден и Цветница, които са с подвижна дата.

На Лазаровден почитаме свети Лазар, а на Цветница, празнуват всички, чиито имена символизират цветя. Според традициите и за двата празника ще приготвим празнична трапеза.

Ястията трябва да са постни, като на Цветница се разрешава консумацията на риба и морски дарове. На гостите ще поднесем постна баница, варено жито, гозби със спанак, коприва, лапад. Днес в кулинарната ни рубрика, споделяме с вас няколко чудесни рецепти.

Постна баница със спанак, ориз и подправки

Патладжани с чесън на тиган

Пролетна зеленчукова супа

Веган ориз с гъби и чушка

Рибно филе с подправки и чесън във фолио

Картофи с тиквички и чушка на фурна

Веган брауни

Рибена супа с картофи и морков

Картофена салата с грах и див чесън

Лесна боб яхния в гювече

Задушен ориз със спанак и моркови

Варено жито

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай