Продукти:
180 г ягоди
4 яйца
100 г пудра захар
250 мл сметана
няколко капки ванилова есенция
6 чаени лъжички желатин на прах
2-3 ягоди за украса
листа от джоджен за украса
За соса:
100 г ягоди
1 чаена лъжичка нишесте
25 г пудра захар
Приготвяне:
Направете на пюре ягодите. Сложете в купа и оставете настрана. Разбийте жълтъците с пудрата захар на гъста смес. Поотделно разбийте сметаната до пухкавост, а белтъците на твърд сняг. Добавете първо сметаната, а после белтъците към разбитите жълтъци. Сложете 5 супени лъжици от яйчената смес към пюрето от ягоди. Към останалата яйчена смес прибавете ваниловата есенция.
Поръсете желатина върху 6 супени лъжици топла вода в купа и оставете да омекне за няколко минути. Разбъркайте и сложете върху купа с топла вода, за да се разтвори.
Сипете 4 супени лъжици от желатиновата смес към ванилово-яйчената смес, а останалото добавете към ягодовото пюре.
Сипете половината от ваниловата смес в пръстеновидна форма и добавете с разбъркване половината ягодова смес. Сложете останалата ванилова и ягодова смес и объркайте отново (да се получи мраморна шарка като при кекс). Охладете час и половина.
Приготвяне на соса: Миксирайте на пюре ягодите. Объркайте нишестето с 1 супена лъжица вода и прибавете към пюрето. Прибавете пудрата захар и бъркайте на тих огън докато стане гъста, лъскава смес. Оставете да изстине. Извадете муса от формата, нарежете и сложете в чинии за сервиране. Около всяко парче сипете сос. Украсете със сметана, ягоди и листа от джоджен.