Меню

Канелен маслен кекс

16 октомври 2019 | 11:38 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2 чаши брашно
1 пакет бакпулвер 
1 чаена лъжица канела + ¾ чаена лъжица
¾ чаена лъжица сол
2/3 чаша мазнина за тестени сладкиши (шортънинг)
1 и 1/3 чаши захар + ½ чаша 
1 и ½ чаени лъжици ванилия + 1 чаена лъжица 
3 яйца 
2/3 чаша прясно мляко
6 супени лъжици масло
1/3 чаша вода
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете и набрашнете форма за кекс по ваш избор. Пресейте брашното, бакпулвера, 1 лъжичка канела и солта заедно. Оставете ги настрана.

В купа разбийте мазнината за сладкиши, 1 и 1/3 чаши захар, 1 и ½ чаени лъжици ванилия. Разбивайте, докато стане пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате за 1 минута след прибавянето на всяко. Смесете с брашнената смес, като прибавите и млякото. Излейте сместа в подготвената форма за печене.

Печете кекса за 45 минути в загрятата фурна или до суха клечка. Охладете за 10 минути преди да залеете с глазурата. Продупчете го на няколко места с вилица. Залейте с топлия канелен сироп.

За приготвяне на сиропа:

В тиган смесете ½ чаша захар, маслото, водата, 1 чаена лъжица ванилия и ¾ чаена лъжица канела. Разбъркайте добре, докато маслото започне да се топи и сгъстява леко.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай