Меню

Домашна закваска за хляб

27 март 2020 | 10:58 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 супени лъжици картофено пюре на прах
3 супени лъжици захар
240 мл топла вода
2 и ¼ чаени лъжици жива мая
10 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Смесете картофеното пюре на прах, захарта, водата и маята. Разбъркайте добре и затворете с капак. Оставете сместа да преседява в затворения съд за 5 дни. Редовно разбърквайте всеки ден с дървена лъжица. На сутринта на петия ден подхранете закваската с още 3 лъжици пюре на прах, 3 лъжици захар и 240 мл топла вода. Вечерта отделете 240 мл от закваската и направете хляб. Това количество е достатъчно за 1 хляб. Остатъкът можете да запазите в хладилник за следващото месене. На всеки 5 дни повтаряйте процедурата за подхранването на закваската, за да я поддържате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай