Меню

Класически крем брюле

1 май 2020 | 11:09 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
475 мл течна сметана, подсладена
8 супени лъжици пудра захар 
1 щипка сол
1 чаена лъжица ванилия, течна 
3 жълтъка
6 ч.

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 150 градуса. Подгответе тава за печене, в която сте поставили хартия за печене.

Смесете сметаната с 4 супени лъжици пудра захар и солта в тенджера на средна температура. Разбърквайте постоянно за около 5 минути или докато започне да се вдига пара от тенджерата. В по-малка тенджера разбийте жълтъците с ванилията с миксер до получаване на гладка смес. Излейте горещия сметанов крем към жълтъците на много тънка струя, за да не ги сварите, като разбърквате постоянно. Разпределете сместа в 4 купички за крем брюле.

Поставете купичките в подготвената тава, след това я напълнете с малко вода, така че кремът да се пече на водна баня. Покрийте формичките с фолио. Печете за 30 минути в загрята фурна. Извадете от фурната, охладете напълно и приберете крема брюле в хладилник за 4 до 6 часа да се охлади напълно.

Преди да сервирате, поръсете по 1 супена лъжица пудра захар във всяка формичка. Обгорете горния слой с кухненска горелка до получаване на кафява карамелена коричка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай