-
Порции: 5-6
Трябва ви миксер, сладкарска шпатула и три СУХИ купи. Много е важно да са сухи, има ли дори една капчица вода, няма да се получи обем при разбиването.
1. В едната купа отделяте белтъците на яйцата, в другата – жълтъците, в третата сипвате сметаната.
2. Разбивате сметаната на най-високата степен на миксера докато стане много гъста. (На мен това ми отнема около 8-10 минути).
3. Измивате бъркалките на миксера, подсушавате ги. Към белтъците добавяте 5 равни лъжици захар и разбърквате на максимална степен на миксера докато станат на сняг. Сместа трябва да е толкова гъста, че като обърнете купата да не пада.
4. Измивате бъркалките, подсушавате ги. Към жълтъците прибавяте пет равни лъжици захар. Разбивате на максимална степен докато се разтопи захарта и увеличат обема си. На цвят ще станат почти бели и доста гъсти.
5. С помощта на сладкарската шпатула изсипвате съдържанието на всички купи в една обща купа (най-голямата от трите) и разбърквате със шпатулата докато получите хомогенна смес. Важно е разбъркването да става бавно за да не се намали обемът, именно заради това не се бърка с миксер, а с шпатула.
6. Замразявате.
7. Консумирате с усмивка и удоволствие, а може и с ягоди! Бон апети!
Снимка: личен архив Гери Дончева
Гери Дончева: Животът невинаги върви по ноти, от нас зависи да си върнем дъгата
Вижте още: