Меню

Мариновани чушки (върхари)

21.09.2007г. / 11 25ч.
Аз жената
Мариновани чушки (върхари)

Супер здравословна туршия, без консерванти и без варене. Бърза, лесна, вкусна и много бързо свършваща туршийка. Туршийката е подходяща за ракийка, бобец и за изискана вечеря. Тази рецепта я знам от моята обичана вуйна – да ни е жива и здрава.

Необходими продукти:
7 кг пипер /може да е само червен но става и с прошарен, може дори да е последният пипер на който казват – върхари/
2 литра винен 6 % оцет
1 кг захар
1 ч. ч. сол
2 1/2 ч. чаши олио
5 големи глави чесън – хубаво е да е български, защото вносният посинява и това е показател за високо съдържание на нитрати. Той не трябва да се консумира, а само за аромат да се използва.
1 глава и листа целина и магданоз
моркови

Приготвяне:
Чушките се изчистват от семето /ако са върхари и са по-тънки може с дръжките/ и леко се препукват, съвсем леко. Слагат се веднага топли в предварително приготвената марината. Желателно е да се затиснат с нещо тежко и пиперът да остане под маринатата. Така престояла 24 часа туршията е готова за консумация.
Може да я наредите в малко бидонче, кофа или в буркани за зимата.
Добър апетит!

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Петко ( преди 9 години )
Въпрос : Марината без вода ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
дани ( преди 12 години )
как без консервант и без стерилизация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар