Необходими продукти:
7 кг пипер /може да е само червен но става и с прошарен, може дори да е последният пипер на който казват – върхари/
2 литра винен 6 % оцет
1 кг захар
1 ч. ч. сол
2 1/2 ч. чаши олио
5 големи глави чесън – хубаво е да е български, защото вносният посинява и това е показател за високо съдържание на нитрати. Той не трябва да се консумира, а само за аромат да се използва.
1 глава и листа целина и магданоз
моркови
Приготвяне:
Чушките се изчистват от семето /ако са върхари и са по-тънки може с дръжките/ и леко се препукват, съвсем леко. Слагат се веднага топли в предварително приготвената марината. Желателно е да се затиснат с нещо тежко и пиперът да остане под маринатата. Така престояла 24 часа туршията е готова за консумация.
Може да я наредите в малко бидонче, кофа или в буркани за зимата.
Добър апетит!
Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”